Historiaa

Highland Cattle, Ylämaan karja on hyvin vanha nautakarjarotu. Se on kehittynyt vuosisatojen ajan ankarissa luonnonoloissa Skotlannin länsirannikon saarilla ja Ylämailla. Ne ovat vaatimattomia ravintonsa suhteen syöden lähes kaikkea varpukasvillisuudesta lehtiin ja havuihin. Niiden ravinteidenkäyttökyky on erinomainen, eikä kasvatukseen tarvita väkirehuruokintaa.

Ominaisuuksia

Highland on luonteeltaan rauhallinen, säyseä ja peloton. Se on säilyttänyt monia villille laumaeläimelle ominaisia luonteenpiirteitä. Laumassa vallitsee tarkka arvojärjestys. Highland-lehmän äidinvaisto on erittäin voimakas, vasikat elävät emon hellässä huomassa noin 8 kk ikäisiksi, jonka jälkeen ne vasta vieroitetaan.

Liha

Highlandin liha on erinomaista pihvilihaa. Hitaasta kasvusta ja luonnollisesta ravinnosta sekä kylmästä kasvuympäristöstä johtuen sen liha on erityisen maukasta, lyhytsyistä, tasaisesti marmoroitunutta, vähärasvaista ja väriltään tummanpunaista. Sen lihassa on vähemmän kolesterolia ja enemmän proteiineja kuin vastaavassa keskivertaisessa pihvilihassa.